Djur vi minns - sålda eller gångna för alltid

 

~

 

Pettersbacka Odd

2020
e Another Gold Cross RS 677
u Dressed For Success RS 7425

 

Pettersbacka Odd. En liten och snygg kille med stor bläs och Valackdiplom. Flyttade efter sin treårssäsong till en hästfamilj i Bonässund.

 

 

~

 

Skäpperöds Selene

1998
e Fridhems Elton RS 282
u Skäpperöds Cleopatra RS 1450

 

Skäpperöds Selene fanns hos oss i 16 år, det är en lång tid. Hon var strålande i utställningsringen,
lugn och orädd i bruksklasser och en trygg mamma. Hon hade det typiska Skäpperödsutseendet
och ett väldigt vackert huvud.

 

 

~

 

Pettersbacka Molly

2018
e Top of The Line RS 737
u Skäpperöds Selene RS 5001

 

Pettersbacka Molly är en mycket social tjej som vill vara med så mycket det bara går.
Flyttade snart fyra år gammal Stuteri Östansjö i norra Dalarna.

 

 

  ~

 

Pettersbacka Stella

2018
e Top of The Line RS 737
u Pettersbacka Platina RS 7268

 

Pettersbacka Stella är en pigg och framåt tjej med god aptit på livet. Flyttade snart fyra år gammal
till ett par utanför Norrtälje.

 

 

 

  ~

 

Pettersbacka Basilica

2019 - 2020
e Top of The World RS 761
u Pettersbacka Safena RS 7657

 

Pettersbacka Basilica lämnade livet och oss alldeles för tidigt.
Bara strax över året gammal fick hon ett strangulationsileus som inte gick att reda upp.
Väldigt tråkigt, en så pigg, glad och framåt ponny som älskade att ta täten under
promenaderna, trots att hon var yngst av alla.


 

 

~ 

 

Pettersbacka Lins

2016
e Red Magic Marker RS 732
u Pettersbacka Lilja RS 6820

 

Pettersbacka Lins, en pigg kille som förstod sig på livet från start. Flyttade sju månader gammal ihop med Pettersbacka Nickel, som han sedan i februari 2020 flyttade vidare tillsammans med, till en familj i Hållnäs.

 

 

 

~

 

Pettersbacka Nickel

2016
e Another Gold Cross RS 677
u Skäpperöds Selene RS 5001

 

Pettersbacka Nickel, snygg och grovbent redan som föl. Från början blyg men det gick sedan över till ett väldigt trevligt och socialt sätt. Han visades som treåring på flera utställningar vilket resulterade i att han den sommaren fick ett fint Valackdiplom. I början av februari 2020 flyttade han tillsammans med Pettersbacka Lins till en familj i Hållnäs.

 

 

 

 

~

Pettersbacka Lasea

2016
e Another Gold Cross RS 677
u Pettersbacka Lilja RS 6820

 

Pettersbacka Lasea föddes en varm och skön kväll i maj, på hennes egna mors födelsedag. Hon gillade uppmärksamhet redan från början, klättrade gärna upp i knät när man satt i hagen och hon trängde sig fram i flocken för att komma först. Visades på ett antal utställningar och fick ett avelsdiplom som 3-åring. I januari 2020 flyttade hon till ett eget hem hos en familj i Vendel.

 

 

 

~

 

Pettersbacka Fenix

2012-2018
e The Next Episode RS 550
u Little Miss Attitude RS 6535

 

Fenix var speciell ända från födseln 2012. Han utreddes både på SLU och hos kromosomexperter i Texas, man fann att han var en XY DSD, dvs en ponny av oklart kön kombinerat med klapphingst. Han var mer som en valack än hingst, lugn och ett perfekt sällskap till unghingstarna, för springa och busa ville han. Om man undantar att han saknade snopp och alltid luktade lite lätt av gammal urin när man satt nära (...) så mådde han alltid mått bra genom sitt relativt korta liv, sex år blev han. 

 

 

 

~

 

Hot Smashing Lady

2007-2017
e Touch of Gold RS 360 
u Almnäs Dream RS 3143

 

Smilla, en snäll och vänlig själ, som höll sig lite längre bak i flocken. Hon var hos oss i fyra år. Smilla gav oss två fina döttrar som förhoppningsvis kan föra hennes fina blodslinjer och exteriör vidare hos oss.

 

 

 

~

 

Pettersbacka Lirio

2014
e The Look of The Moment RS 560
u Pettersbacka Lilja RS 6820

 

Pettersbacka Lirio föddes en förmiddag början av juni 2014, ute i hagen. Lirio var vår första andragenerationsuppfödning, lite speciellt ändå. Han döptes efter sin mor Pettersbacka Lilja, Lirio betyder nämligen lilja på spanska. Han kastrerades som tvååring och kördes sedan in. Fick prova att tävla i både agility och handlerhoppning med felfria rundor. Ställdes även ut, bästa resultatet var som föl då han fick en championtitel. Tre år gammal såldes Lirio till en familj i Örebro.

 

~ 

 

Pettersbacka Ruta

2009 - 2016
e Stjernens Epus RS 449
u Äppelbo Lätta RS 2594

 

Pettersbacka Ruta var vår ponny i hagen som alla lade märke till. Detta berodde förstås på hennes stora vita färgfält som drog blicken till sig, men också för att hon hade en så glad och härlig utstrålning. Ruta ville alltid vara med, hon höll sig framme och kunde ibland nästan bli lite bufflig, men absolut inte dum. Ruta visades på många utställningar, närmare bestämt 18 stycken. På dessa utställningar erhöll hon klass I 15 gånger, fick några guld och dessutom en klassvinnartitel. Ruta startade även i bruksklasser, både för hand och under ryttare. Linnea red henne i maskeradklasser, precisionsbanor och enklare hoppning. För hand startade Ruta i agility och handlerhoppning. Ruta är saknad av oss alla, men speciellt av Linnea. 

 

~

 

Pettersbacka Fluora

2010
e Design To Make A Difference RS 448
u Skäpperöds Selene RS 5001

 

Pettersbacka Fluora föddes en myggig och råkall natt i slutet av maj 2010 och sitt namn fick hon efter grundämnet fluor. Var genom hela uppväxten pigg, glad och mycket social. Åkte på många utställningar med relativt goda resultat, som bäst blev hon klassvinnare i Järna med hela 41 poäng. Kördes in som fyraåring, flyttade ett halvår senare som foderhäst till familjen Mogren i Almunge för att vara sällskap till Gråska Idor som de för många år sedan köpt av oss. Fluora trivdes utmärkt i sitt nya hem, känslorna var besvarade och i augusti 2015 bestämdes att hon skulle stanna kvar hos dem och såldes därmed dit.

 

 

 

~

 

 Pettersbacka Gallium

2011
e The Look of The Moment RS 560
u Skäpperöds Selene RS 5001

Pettersbacka Gallium föddes i hagen en varm och solig dag i juli 2011, lugn redan från början. Döptes efter grundämne nummer 31 i det periodiska systemet. Visades ett par gånger på utställning, kördes in och kastrerades som 3½-åring. I januari 2015 flyttade Gallium till familjen Lennartsson i Östervåla, tillsammans med sin vän Axtorps Fabrégas.

 

 

~

 

Axtorps Fabrégas

2011
e Leandro v St Brammelo RS 530
u Southkeithney Blossom RS 6519

Fabbe flyttade hem till oss som 1-åring, vi var ner till Stuteri Axtorp i Skåne och hämtade honom. Tanken med honom var att han skulle vara en jämnårig kamrat till vår Pettersbacka Gallium.  Redan från början var Fabbe en väldigt känslig och försiktig kille, han föredrog att umgås med människor på någon meters avstånd. Efter mycket arbete med att vinna hans förtroende visade det sig att han var både smart och duktig i det han företog sig, väldigt snäll, lyhörd och lättlärd. Vid 2½ års ålder kastrerades Fabbe och i början av januari 2015 flyttade han tillsammans med sin vän Gallium till familjen Lennartsson i Östervåla.

 

 

 

~

 

 

Äppelbo Lätta

1990-2012
 e Timothy v St Geerhof RS 200
u Äppelbo Semla RS 1473

Lätta flyttade hem till oss som sextonåring och hon tog redan från början en självklar plats i hagen. För det första syndes hon bra då hon var vår största ponny med sina 97 centimetrar, för det andra hördes hon bra eftersom hon alltid hade nära till ett gnägg. Hon gnäggade alltid högt när vi kom, hon gnäggade vid matdags, hon gnäggade till de andra hästarna och hon gnäggade alltid emot hästtransporter. Det är utan tvekan tyst i hagen utan henne. Lätta var mor till nio avkommor varav ett sto fick diplom, hon erhöll 2009 avelsvärdeklass A. Lätta hade också stor utställningsvana, hon visades som bäst med 43 poäng, hon hade ett avelsdiplom, två championstotitlar och på sin sista utställning hösten 2010 blev hon Bästa Veteran med 41 poäng. Hon slutade på topp! Efter det erhöll hon också titeln Svensk Utställningschampion. Lätta var trygg för barnen, hon var en lugn ponny med stort tålamod och hon bjöd dem många fina ridturer.

 


Foto: Frida Erixon

  

~

  

Xandra van het Witte Huis

1985-2010
e Hayes Hill Ross NL-S. 796
u Panda v d Aert de Cockshof NL-S. 7952

 Xandra föddes i Holland, kom till Sverige och Almnäs gård som ungsto och sedan till bekanta till oss i Gråska som tvååring. Sedan dess har jag känt henne, de senaste tio åren bodde hon främst hos oss, sina fem sista år enbart hos oss. Xandra var både vacker och klok, hon var snäll och tog mycket väl hand om sina fölungar. Xandra tyckte om att visa upp sig själv och sin fina trav, hon erhöll ett avelsdiplom som treåring och som sexåring lyckades hon ta en Best In Show-titel. Tre år efter sin död tilldelades hon postumt den fina utmärkelsen Elit.

 


Foto: Frida Erixon 

  

 

~

 
 

Almnäs Uncle

 1987 - 2010
e Richard van Laren RS 193
u Thea van Grenszicht RS 1340

Uncle var en fantastiskt snäll individ som tillbringade nästan hela sitt 23 år långa liv hos oss, han flyttade hit julafton 1988 som 1½-åring. Uncle lärde mig (Annelie) mycket om ponnyhantering och under hans sista år lärde han även våra barn en hel del, Uncle gick att lita på till etthundra procent i alla väder. I juni 2010 var det dock tid för Uncle att lämna oss då han efter många upprepade fånganfall, svårare och svårare med tiden, hade så ont att det var dags för oss att ta farväl. Uncle är djupt saknad av hela familjen.

 

 

 

~

 
 

Pettersbacka Flinga

 2007 - 2009
e Rossmons Jackmani RS 445
u Äppelbo Lätta RS 2594

En mycket tråkig historia, Flinga avlivades augusti 2009 efter två somrar med eksemproblematik. Flinga var en pigg, glad och vild individ med ett stort överskott av egen vilja. Hon stred för sin sak.

 

 

 

~

 

Katten Kajsa

Gick ut genom ytterdörren en kväll i april 2009 för att aldrig komma tillbaka.

  

 

 

~
 

 

Gråska Idor

 2000
e Winston v Maaszicht RS
u Xandra v h Witte Huis RS 1634

Gråska Idor är vår alldeles första egna fölunge. Han var redan som liten ganska självständig. Han visades på ett antal utställningar med som bäst 40 poäng vid tre års ålder. Vid hingstpremieringen ett par år senare tilldelades han 38 poäng och genomförde ett godkänt bruksprov. Idde kastrerades kort därefter. Idor kördes en hel del med sulky, barnen satt på honom och på vintern drog han dem i pulka.  År 2008 såldes Gråska Idor till en barnfamilj i Almunge.

     

 

 

~

 

Almnäs Ulysses

 1987
e Rickard v Laren RS 193
u Furners Dinah RS 1201

Almnäs Ulysses ingick i skaran som en av de ursprungliga julklapparna jag och mina syskon fick 1988. Ulysses var en pigg och busig kille som vi hade mycket roligt med, han var halvbror till vår Almnäs Uncle. Ulysses var även en mycket skicklig rymmare.. År 2000 såldes han till en barnfamilj i Borlänge.