Nyår och året 2016

2016-12-31

Nyårsafton idag. Den sedvanliga summeringen av året som gått, vad hände på gården under 2016?

De första fyra månaderna var mestadels lugna, lagom mycket snö och lagom kallt. Vår finaste Ruta som lyste upp med sin färg i hagen drabbades av fång. Hon behandlades, stod motvilligt inne i sin box och blev efter ett långt tag bättre.

Platina kördes under samma period in, som ett led i att vara gott förberedd inför sin treårssäsong. Den treårssäsongen blev det en del annat strul med ändå. I april slog hon huvudet i väggen och en bit av en övre framtand rök. I juni trasslade hon in sig i trästaketet vilket resulterade i en sned korsled och därmed bredspårighet under de kommande månaderna.

Hur som, tillbaka till kronologisk ordning. I april kastrerades Lirio, helt rätt då han blev en så snäll och trevlig ponny efter det. I april var vi också till Bro och tävlade i bruks.

 


Eveline och Ting                             Josefine och Platina

 

I slutet av maj var Lilja först ut med att föla, Pettersbacka Lasea kom. En social tjej som nu är väldigt lik sin mor till färgen. Hon visades ett par gånger under sommaren med ett bra och ett mindre bra resultat.

 


Lasea 7 veckor gammal vid premieringen i Österbybruk

 

Ett par veckor senare föddes Pettersbacka Vena och sedan kom Pettersbacka Nickel, två till bruna ponnyer hos oss! Vilken tur att vi älskar den bruna färgen och dess nyanser!

Med sommaren kom utställningarna igång. I Rimbo fick Dessi guld, i Söderhamn fick hon dessutom ett championat med 41 poäng. På samma ställe slog Safena upp skallen på min näsa mitt under visningen, det resulterade i både en hel del blod och som tur var också ett guld. Platina blev bättre och bättre i sitt bakställ allteftersom tiden gick, i slutet av juli fick hon det efterlängtade diplomet i Österbybruk. Efter det fick hon äran att gå först i ringen två utställningar i rad, en gång med championat och en gång med silver. Fina Platina!

 


Pettersbacka Platina


Fler utställningar följde och dessutom ytterligare en premiering där Selene höjdes till A tack vare sina avkommor. En hel del bruksklasser startade vi därtill i, speciellt Eveline, som också visade Dessi och Platina i handlerklasser.

 


Skäpperöds Selene tillsammans med Nickel som visades
med klass I vid samma tillfälle.

 

Herrbesök i hagen i form av Red Magic Marker RS 732 hade vi. Han gjorde sin första säsong i avel, en snygg och trevlig kille. Kommande vår väntar Lilja ett föl efter honom vilket definitivt blir en fux.

Sommaren innebar också att Ruta fick sluta sina dagar då hon aldrig blev helt bra, fången kom åter, ett hårt beslut att ta men jag tror det var det bästa att göra för henne.

 


Ruta och Linnea värmer upp inför tävling
året innan Ruta blev sjuk.

 

Så kom hösten och det blev lugnare igen. Det var varmt och skönt ute stor del av höstmånaderna, ypperligt för tömkörning då det var dags för Lirio och Dessi att börja med det. Men det är mest Lirio som tränats hittills.

Det var lite om det gångna året det.

 

Gott nytt 2017 till Er som läser detta
och även till alla Er andra!