Så var Lättas tid förbi

2012-01-27

Så var Lättas tid förbi. I förmiddags fick hon lämna oss, ett mycket jobbigt men tvunget beslut. Metacam'en hjälpte henne inte alls, hon hade så ont och var så trött. Veterinären fick komma igen och göra en sista bedömning men sedan var det verkligen dags att ge upp behandlingen.

Det känns så tråkigt att det blev så här, hon som var pigg och frisk för bara några veckor sedan. Mig veterligen har hon aldrig haft fång tidigare och så blev det så här allvarligt på en gång. Sedan hon blev sjuk har hon också blivit tröttare och tröttare, de sista dagarna har hon stått och halvsovit i boxen hela tiden jag varit i stallet. Imorse när Josefine och Eveline skulle säga hej då till henne innan skolan reste hon sig inte upp utan de gav henne lite hö där hon låg. Hon tuggade snällt på det men hon hade faktiskt inte ätit upp det hon fått kvällen innan. Annars har hon ätit, druckit, kissat och bajsat utan anmärkning sedan hon blev sjuk. 

Lätta har varit hos oss sedan november 2006, det är lite över fem år. I hagen har hon styrt och ställt vid och över maten. Ingen har fått äta med/bredvid henne förutom hennes egna barn; först Flinga och nu Ruta. När hon varit skild från sina barn, det har varit några veckor vid flera tillfällen av olika anledningar, så har hon alltid känt igen dem efteråt och de har fått fortsätta stå bredvid och äta. Lätta har varit den som gnäggat mest, oftast och högst av våra hästar, hon hade ett gnägg som mer låtit som om det kommit från en stor häst än en shetland. Det gnägget kommer givetvis att saknas i hagen och stallet nu.

Lätta har varit en bra barnhäst. Hon har aldrig varit dum mot någon, aldrig bitit eller sparkat. De har ridit på henne då och då och det har alltid gått så bra med ett enda undantag - den gången kastade hon först av Linnea, sedan Eveline och sedan gjorde hon sig av med mig och drog i fullt ös hem till hagen..

Lätta har haft nio föl, de två sista föddes hos oss. Dem tog hon hand om exemplariskt. Lätta är utställd ett stort antal gånger, närmare bestämt sjutton, hon har fått mellan 36-43 poäng. Sitt avelsdiplom fick hon med 41 poäng, hon har blivit championsto och fått pris för bästa veteran. 21 år gammal fick hon erhålla utmärkelsen Svensk Utställningschampion. Sista gången hon visades var i september förra hösten (2010) och då fick hon 41 poäng, den dagen var vi väldigt stolta och glada.

Det känns mycket bra att Lätta fick bo hos oss den sista delen av sitt liv. Tack för de åren Lätta.

 

 Lätta har fått avelsvärdeklass A vid Jälla år 2009

 

 

 Josefine leder och Linnea rider en solig sommardag