Odd, Luna och Basilica.

2020-05-29

Tre stora händelser inom en vecka, hur ofta är det så? Det har det varit här i alla fall och för att börja med de två som är bra presenterar jag härmed, efter långa diskussioner:

Pettersbacka Luna och Pettersbacka Odd

 

 

Dock föddes de i omvänd ordning, Odd i söndags, Luna imorse.

Odd (vars namn vi haft stora svårigheter att komma fram till..) är son till Dessi och Another Gold Cross. Han har en så stor och fin bläs, det var det första jag tänkte på när jag såg honom. Han har varit gosig och social ända från början, vägde 13 kg och var 51 cm hög. Det var sån tur att han kom just när han gjorde, han skingrade tankar och gav stor glädje mitt i det andra som började dagen innan.

 

Pettersbacka Odd 
Another Gold Cross  /  Dressed For Success

 

Så imorse vid femtiden kom Luna, en söt liten brun tjej med samma pappa och med Platina som mamma. De har varit på gräsmattan halva dagen, hon är proffs på att lägga sig och resa sig och har tyckt om att bli kliad, hon med. Hon var lite högre än sin halvbror, 55 cm men samma vikt, 13 kg.

 


Pettersbacka Luna
Another Gold Cross  /  Pettersbacka Platina

 

Men, vad var det då som hände dagen innan, som jag nyss skrev, dagen innan Odd kom till världen. Jo, då fick Basilica foderstrupsförstoppning trodde jag. Basilica, vår fina, pigga, glada, framåt och lättsamma 1-åring. Jag och Linnea lastade henne och åkte iväg till distriktarna för att få hjälp vilket vi också fick, det som fastnat i halsen kunde med hjälp av sond lösas upp och föras vidare ner till magsäcken. Så var det bra med det, men nej, det var ju det det inte var. För vi åkte glada hem med henne men fick efter ett par timmar åka tillbaka, då mådde hon mycket sämre än hon gjort från början. Skulle göra om samma sondprocedur trodde vi men innan vi börjat tömde hon sig istället spontant på en stor mängd vätska genom mun och näsa. Varför gör man det? Jo för att magen inte kan tömma sig åt det rätta hållet av någon anledning. Så lastade henne fort och åkte in till Ultuna. Där sattes ny sond, prover togs som bland annat sade högt laktat och ultraljud på buken visade stora vida tunntarmar. (Påminner mig om mitt jobb...) Hon blev givetvis kvar där. På söndagen tyckte veterinären det var oförändrat, hon visade ingen smärta men de tömde en liter vätska per timme i sonden, ingen passage neråt alls vill säga. På måndagen blev hon akut sämre och på eftermiddagen tog de bort henne. Obduktionen visade strangulationsileus, vilket betyder att en del av tarmen klämts av och blivit utan syre och det är en kass diagnos. En så sorglig dag, när förväntningar och förhoppningar bara försvinner och finaste Basilica är borta.

 


Pettersbacka Basilica i somras, på utställning i Rimbo,
stolt över att fått ett guld och vunnit klassen för ministoföl.