Påsktid. Eller koliktid.

2020-04-09

Skärtorsdag idag, det är jag säker på. Igår försökte jag låta kunnig och sa till folk i min närhet att det var Askonsdag. Men det var det inte alls, den hade nämligen varit för flera veckor sedan insåg jag sen. Tyckte annars det lät som den hörde ihop med vad övriga dagar heter nu när det är påsktid. 

I måndags, för övrigt Blå måndagen, då hade Nelly ont i magen. Märkte på kvällen vid sextiden att hon gick från plats till plats i hagen och rullade, tog in henne och hon hade ingen aptit heller. Så det blev en ganska vaken natt med promenader och tillsyn och väntan på bajs. Det sista kom efter nio timmar, men hon mådde inte bättre efter det, verkade ha lika ont. Men tidig förmiddag var hon äntligen sig själv igen, ville äta och längtade ut till de andra.

 

Nelly mitt i natten. Typiskt för en häst som inte mår bra - struntar i att skaka av sig spån och annat efter den legat eller rullat.

 

Bara någon vecka innan hade också Stella en känning av kolik, det var verkligen bara en känning och varade några få timmar med lättare symtom och sen var hon pigg igen.

Men, inte klart med det. Killarna som flyttade för ett tag sen har också haft bukåkommor för sig, båda två, men den ena klart värre än den andra. Finaste Nickel blev akut dålig i kolik och det var så illa att de tillsammans med veterinär bara såg den sista utvägen som alternativ. Medan veterinären förberedde saker och ting reste sig Nickel överraskande upp och då tog de istället chansen att lasta honom och åkte till Ultuna på vinst och förlust. De var relativt säkra på förlust, men det blev glädjande nog vinst och efter några dagar med behandling kom han hem till Lins igen. Lins hade givetvis blivit strålande glad, men man kan tro att något gnagde ändå, det var nog så att det kändes lite orättvist angående graden av uppmärksamhet inom honom. För kort därefter insjuknade även han i kolik... Den lyckades de som tur var dock häva med hjälp av veterinär hemma på gården. Jaa, jag är så glad att de flyttat till just det hemmet de har, nu när de verkar hålla på att trassla, är helt säker på att de har det bättre och får mer kärlek än de nånsin fått.