Angenäma bekymmer

2014-01-04

Fortsatt varmt och idag regnigt dessutom. Barnen har tappat tron på snöfall, men det är ju ändå nästan tre hela vintermånader kvar, så det hinner säkert bli både kallt och vitt ute ännu.

Satt och funderade på vilka som ska betäckas i år. Det är ju inte lätt att välja. Från gammal till yngst, 2014 års ålder inom parantes:

Selene (16) - har föl vid sidan nu, ombetäcktes under en brunst men tog sig ej. Vill betäcka relaterat till "hög" ålder.. Inte så hög ännu kanske, men hon brukar bara bli dräktig varannat år och då rullar det på.

Smilla (7) - har en avkomma sedan tidigare som blir tre år i år. Vill självklart betäcka henne och använda mig av hennes i mitt tycke kanonstam, det var givetvis en orsak till att hon flyttade hit :-) .

Ting (6) - gick med hingst i somras men det var ingen ordning alls på hennes brunster. Bör baktkollas förstås. Sedan vill jag betäcka henne med förhoppningen om en frisk och normalkönad avkomma.

Ruta (5) - har aldrig betäckts. Som jag tänker nu kommer hon inte heller bli det inom överskådlig framtid. Varför? Hon är liten men av standardstam, det skulle såklart vara jättekul att betäcka henne med till exempel snygge Almnäs Tromb, men här har jag ju ett tillfälle att begränsa mig gällande antalet betäckningar.

Fluora (4) - betäcktes aldrig som treåring och nu är jag såklart sugen att även hon ska få prova lyckan. Den avkomman skulle ju faktiskt få Selene som mormor.

Lilja (4) - ska föla i början av maj och om det går bra ska hon inte träffa någon hingst under detta år. Skönt med ett beslut! Men hur skulle jag göra om något inträffar med hennes dräktighet/föl? Ja det vet jag förstås inte.

Som ni ser, det blir inte lätt att bestämma hur många och vilka. Om jag tänker att två stycken ska få träffa hingst, hur gör jag då? Angenäma bekymmer kallar jag det.