Jämförande statistik

2014-12-10

Jag är förtjust i statistik. Jag mäter alla ponnyer vid födseln, vid 6 månader, vid 1 år och så vid 1½, 2, 3, 4 och 5 år. Ibland någon gång däremellan dessutom, om jag har orsak eller lust. Alla värden noteras i respektive ponnys journal, alla har givetvis en journal, jag är ju sjuksköterska. Sedan gillar jag att jämföra hur höga de är vid olika åldrar, om man kan dra samband mellan födelsehöjd och sluthöjd, om de växer mer vid en viss ålder, om de växer mer efter 3 års ålder osv.

Igår förde jag in alla värden i en excelfil, roligt att få allt material samlat. Där lade jag upp det på lite olika sätt för att lättare kunna jämföra måtten emot varandra, lite diagram osv. Jag brukar tycka att ponnyerna inte växer så mycket mer efter 2 års ålder, oftast bara någon centimeter, Igår när jag satt och analyserade märkte jag att Ruta var 88 cm redan vid 1½ års ålder, det var hon också vid 3 års ålder. Nu är hon 5 år och är 90 cm faktiskt. Även Fluora har vuxit 1 cm det senaste året, dvs från 3 år till 4 år. Som tur var gjorde vare sig Ting eller Smilla det, de var redan 86 cm när de var 3 och där har de stannat, annars skulle de kommit upp i standardmått.

 

 

Detta är fina Lilja, för övrigt 85 cm hög både som 3- och 4-åring. Bakom, hennes söta son Lirio och så Ruta. Allra längst bak syns Gallium bakom staketet också. Fotot är från igår när solen lyste hela dagen så advenstljusstakarna knappt passade i sammanhanget. Idag är det halv storm, ett par plusgrader och så regn på det, inte lika lockande att gå ut. Även om jag gillar när det blåser. Såg imorse att en asp hade blåst omkull, den var knäckt på mitten och hade lagt sig perfekt längs med staketet på utsidan. Perfekt som sagt, den skulle lika gärna kunnat lagt sig rakt över staketet.