Svalboningar

2017-05-28

Här fortsätter väntans tider, Lilja har ungefär en vecka kvar till beräknad fölning nu. Och det är ingen stor idé att försöka se till hur hon gjort vid sina tidigare två fölningar heller - vid den första gick hon över tre veckor, vid den andra fölade hon två veckor för tidigt. Så det får väl bara visa sig antar jag. Jag går i alla fall ut flera gånger per natt för att kolla läget, det känns ju bra, men man måste förstås ha lite tur för att komma precis vid rätt tidpunkt. Fölar hon precis när jag gått in kommer jag inte tillbaka förrän 1½-2 timmar senare, trasslar det då är det givetvis kört.. Men så är det.

I förrgår var hovslagaren här. Det gick fint för alla, utom kanske Lasea som ville visa den egna viljan. Men när hon blev kliad mellan frambenen godtog hon också behandlingen. Lasea ser verkligen ut som en rugguggla nu. Hon har fällt av ryggen och övre sidorna, men nedre sidorna och magen påminner mer om tovig fårpäls. Får sån lust att dra bort det men hon är håröm och blir arg.

Det är snart bara en vecka kvar till årets första utställning för oss. Det ska bli kul men önskar jag kunde få bort lite mer päls på dem alla tre. Det lossnar ganska jämnt och bra på Safena och Dessi men på Platina sitter det fortfarande hårt. Hoppas det lossnar lite mer nu när det varit sommarvärme i flera dagar.

Varje vår brukar jag ju ha en diskussion med svalorna om bobyggen i stallet. De får bygga i utedrifterna men inte inne i stallet. De jobbar ändå stenhårt för att få till stallbyggnationer i smyg. Nu är jag tvungen att ha en stege ute i stallet för att städa uppe i taket minst varannan dag. De är så snabba på att göra i ordning en platta av lera och gräs och sedan tar det bara någon dag så har de ett färdigt bo. Jag vill ta bort medan det bara är en platta förstås. Svalorna är jättebra att ha för att äta flugor och annat smått och gott men de smutsar ner så alldeles otroligt mycket och det vill jag tyvärr inte inne i mitt stall.